Hamile kadın sigara içiyor: dikkat, tehlike!

Sigara içen bir hamile kadın için, hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren sigarayı tamamen bırakması gerektiği açıktır. Eğer hamileyseniz ve sigaraya bağımlıysanız, çözümler bulmak için bir an önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Hamile kadının sigara içmesi, tehlike: LaserOstop ile sigarayı bırakın, sigara karşıtı lazer, hamile sigara içme

Sigara içen hamile kadınlar: Çocuk için tehlike!

Bu devrim niteliğinde bir bilgi değil, dumanın sağlık üzerinde zararlı etkileri vardır; hem dumanı içen kişi hem de çevresindekiler için. Hamilelik durumunda ise bu durum daha da önemli hale geliyor! Sigara içen hamile kadınlar, vücutlarını sigaranın zararlı maddelerine maruz bırakıyorlar ve taşıdıkları fetusları da etkiliyor. Ve eğer “sadece ara sıra içiyorlarsa” bile, onların üfledikleri ve soludukları yan duman, doğmamış bebekleri için de tehlikeli. Bu makale, hamile kadınların bebekleri için sigara içmenin tehlikeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen sıkça sorulan sorulara yanıt veriyor, hamilelik sırasında sigarayı bırakmak isteyenlerden ve zaten doğum yapmış olan ancak bu konularda hala soruları olanlardan gelen soruları ele alıyor.

Hamilelikte sigara içmeye devam edebilir miyim?

Hamile olan bir kadının sigarayı bırakması gerektiği açıktır. Hamileyseniz ve tütün bağımlılığınız varsa, en kısa sürede doktorunuzla konuşmanız ve en yakın laserOstop merkezine randevu almanız önemlidir.

Hamile kadın sigara içerek bir dizi toksik madde soluyor

Tütünün yanması, arsenik gibi zehirli maddeleri içeren yüzlerce toksik bileşen içeren bir dumanın oluşmasına neden olur. Bu kimyasal bileşikler, plasentayı geçerek bebeğin büyüme ve gelişimini etkileyebilir. Tütün bağımlılığının büyük ölçüde sorumlu olan ana bileşeni nikotinin varlığı da, tütün tüketimi doğum anına kadar devam ederse fetüs için tehlikeli olabilir ve bebek “kriz” halinde doğabilir.

Tütünün fetüs üzerindeki etkileri nelerdir?

Fetüsü birçok zararlı maddeye, oksijen seviyesini düşüren karbondioksite maruz bırakmak, hamile kadınlar için sigara içmenin ciddi komplikasyon riskini artırır. Bu nedenle, sigara zehirlenmesinin düşük, ektopik hamilelik veya bazen yenidoğanın hayatta kalması için yeterince gelişmediği erken doğum gibi sonuçlar doğurması nadir değildir.

Hamilelik sona erdiğinde, yenidoğanların genellikle düşük doğum ağırlığına sahip olması yaygındır, bu da yaşamın ilk aylarındaki sağlık sorunlarına katkıda bulunur. Araştırmalar, hamilelik sırasında sigara içen kadınlardan doğan bebeklerin daha sık doğuştan malformasyonlar ve beyin ile akciğer yaralanmaları geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Ulusal bir garanti

laserOstop® merkezleri, Türkiye genelinde ücretsiz destek sunmaktadır

Hizmetinizdeki Pratisyenler

Size kulak veren ve haftada 6 gün hizmet sunan müşteri hizmetleri

Kontrendikasyon olmadan

laserOstop® metodolojisi, her bireye uyum sağlayan ve kontraendikasyon içermeyen kişiselleştirilmiş bir protokoldür

Gizlilik ve mahremiyet

Tüm laserOstop® merkezlerimiz, tedavilerinizin gizliliğini koruyarak mahremiyetinizi sağlamayı taahhüt eder

Doğumdan sonra, risk devam ediyor...

Hamilelik sırasında annenin tütün kullanımı, davranışsal bozukluklar, öğrenme güçlükleri ve uzun vadeli mental sağlık problemleri geliştirme riski ile ilişkilidir. Araştırmalar, hamilelik boyunca sigara içmeye devam eden kadınların bebeklerinin ani bebek ölümü sendromuna yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu da göstermiştir. Ayrıca, bu bebeklerin astım, orta kulak iltihabı ve akciğer hastalıkları (bronşit, pnömoni vb.) gibi sorunlarla daha sık karşılaştıkları görülmektedir.

Sigarayı bırakamıyorum: Bebeğimin olumsuz etkilerini nasıl azaltabilirim?

Asla geç değildir sigarayı bırakmak

Hamile bir kadının içtiği sigaranın zararlı etkileri, gebeliğin her aşamasında sonuçlar doğurur. Elbette, sigara içmeyi ne kadar erken bırakırsan, fetüs için riskler o kadar azalır. Ancak, bırakmakta zorlanıyorsan, bilmelisin ki bunu yapmak için asla geç değildir. Eğer hala hamileliğin ilk trimesterindeysen, bunu başarmak için hala birçok ayın var. Fakat, fetüsün duman maruziyeti ne kadar uzun olursa, zarar görme ihtimali o kadar artar.

Sigara sayısını azaltmak yeterli değildir, ancak zararı azaltabilir

Bir kadın hamileyse ve daha fazla sigara içiyorsa, bu durum bebeği için daha ciddi riskler taşır. Ancak, az sayıda sigara içmek kan dolaşımındaki zararlı madde miktarını azaltabilir. Bu yüzden, günde sadece birkaç sigara içmek, bir paket sigara içmekten daha az zararlıdır. Araştırmalar, günde 5’ten az sigara içmenin düşük doğum ağırlığı riskini azalttığını, ancak tamamen ortadan kaldırmadığını ortaya koymaktadır.

Hamile bir kadın, ikinci el sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınmalıdır

Sigara dumanı sağlık için iki kat daha tehlikelidir. Hamile bir kadının doğrudan içine çektiği birincil duman, birçok toksik bileşen içerir. Öte yandan, sigara içen kişinin dışarıya verdiği ikincil duman, bu kimyasal maddelerin emilmeden kalan daha yüksek konsantrasyonlarını içerir. Ayrıca, bu duman, nefes verme sırasında akciğerlerden üretilen karbon dioksit ile yüklüdür.

Eğer sigarayı bırakamıyorsanız, riskleri azaltmak için açık alanlarda veya iyi havalandırılmış yerlerde içmeniz önemlidir. Örneğin, kapalı bir odada veya arabada sigara içmekten kaçının. İkincil duman nedeniyle, dumanı ciğerlere çekmeden dışarı üfleme anlamına gelen “püfleme”nin de fetüsün sağlığını korumak açısından bir faydası yoktur.

Doğum öncesi antioksidan ve vitamin tüketimi

Sigaranın anne sağlığı üzerindeki etkileri, fetüs için besin alımını azaltarak, oksijenlenmesini düşürerek ve hücre sağlığını etkileyen oksidatif stres oluşturarak zarar vermektedir. Bu durumları dengelemek için, güçlü antioksidan etkileri olan C vitamini alımını artırabilirsin. Ayrıca, sağlıklı bir bebeğin gelişimi için gerekli besin öğelerini sağlayan prenatal vitaminlerin alınması da faydalıdır.

Çocuğumu korumak için sigarayı bırakmak istiyorum, nasıl yapabilirim?

Hamile kalmadan önce sigarayı bırakma sürecine başlamak en ideali olur, çünkü bu, hamile kalmayı kolaylaştırır. Ancak, zaten hamileyseniz ve sigarayı bırakmak istiyorsanız, bu kesinlikle mümkündür.

Etrafınızdakilere güvenin!

Duygusal destek, sigarayı bırakma sürecinde özellikle hamilelik döneminde başarının önemli bir parçasıdır. Bu dönem, duygusal sıkıntılarla ilişkilendirilmiş olabilir. Niyetinizi partnerinize, çocuklarınıza, arkadaşlarınıza ve ailenize açıklayarak onları sürece dahil edin ve süreç boyunca desteklerini alın. Sigarayı bırakmaya çalışırken yalnız hissetmek, özellikle hamile olduğunuzda iyi bir şey değildir.

Açık bir eylem planı oluşturun

Tütün bırakma sürecinde başarıyı kolaylaştırmak için kişiselleştirilmiş bir eylem planı oluşturmak faydalıdır. Bunu hazırlarken, sağlık profesyonellerine danışmaktan çekinmeyin: eczacınız, jinekolog, aile hekimi, bağımlılık uzmanı vb. Sigara bırakma için kesin bir tarih belirleyin ve bir sigara içme isteğiyle başa çıkmak için mevcut tüm araçları not alın.

Bu kritik dönemde, sigara içme ile ilişkili alışkanlıkların yerine geçecek rahatlama aktiviteleri planlamak iyi bir fikir olabilir. Örneğin, kendinize zaman ayırabilir veya meditasyon deneyebilirsiniz. Eğer partneriniz sigara içiyorsa, belki de onu da bırakması için teşvik etmenin tam zamanıdır. Son olarak, nikotin isteğini tetikleyebilecek riskli durumları önceden öngörüp bunlardan kaçınmaya çalışın.

Sigara bırakmanın faydalarını gözden geçirin

Motivasyonunu korumak için, sigarayı bırakma nedenlerine odaklanman çok önemlidir:

  • Hem senin hem de bebeğin için ciddi komplikasyon riskini azaltmak.
  • Gebelik süresince rahatsızlığını iyileştirmek.
  • Solunum kapasiteni artırmak ve öksürüğü azaltmak.
  • Güzel bir cilde, taze bir nefese ve daha beyaz dişlere sahip olmak.
  • Bebek için daha güzel şeyler satın almak amacıyla harcama gücünü geri kazanmak.
  • Çocuğunu büyüdükçe görmek için olan fırsatlarını artırmak.

Nikotin yedeklerini yalnızca son çare olarak kullanın

Nikotinsiz dönemde sakız, bant, tablet veya inhaler gibi nikotin replasman ürünleri nikotin eksikliğinin giderilmesine yardımcı olabilir. Ancak bu ürünler yine de çocuğu bu maddeye maruz bırakıyor, bu da beyin ve akciğer dokusunun gelişimini etkiliyor. Bu nedenle bunların kullanımından kaçınmak ve kimyasal içermeyen, invaziv olmayan alternatif tıp tekniklerine yönelmek en iyisidir; örneğin laserOstop® sigarayı bırakma yöntemi.

Hamilelikte vapote (e-sigara) kullanımı güvenli mi?

Vaping, elektronik sigaraların, sentetik bir sıvıyı ısıtarak buhar üretmesini içerir. Hamilelik sırasında bu durum iki sorun yaratmaktadır. Bir yandan, elektronik sigaraların kartuşları, özellikle fetüs için zararlı olan nikotin de dahil olmak üzere çeşitli kimyasal bileşenler içermektedir. Ayrıca, bu maddelerin yüksek sıcaklıklarda nasıl tepki verdiği, özellikle yapay aromaların etkisi net olarak belirlenmemiştir. Somut olarak, e-sigara sıvılarında toksik ve dolayısıyla fetüse zararlı maddeler bulunmaktadır. Bu nedenle, hamile kadınların hamilelikleri boyunca vaping yapmaktan kaçınmaları en iyisidir.

Pasif içicilik bebeğim için zararlı mı?

Sigara içenlerin ikinci el dumanı her zaman çocuklar, bebekler ve elbette hamile olduğun fetüs için zararlıdır. Bu, hem ikinci el dumana maruz kalman hem de vakit geçirdiğin kişilerin maruziyeti için geçerlidir. Her zaman olduğu gibi, maruziyet süresi ne kadar kısa olursa, sağlık üzerindeki etkiler o kadar az olur. Ancak, insanların sigara içtiği alanlardan mümkün olduğunca kaçınmak ve seni ziyaret edenlerden ya da gittiğin yerlerden sigara içmemelerini istemek en iyisidir.

Gebelik sonrası sigara içmenin riskleri: yeniden sigara içmemek daha iyidir

Pasif içiciliğin bebekler üzerindeki etkileri sağlıkları ve çevrelerindeki insanlar için zararlı olabilir. Sigara içen ebeveynlerin çocukları, özellikle orta kulak iltihabı, astım ve solunum yolu enfeksiyonları gibi çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir. Hamilelik sırasında tütün dumanına maruz kalma durumunda olduğu gibi, ebeveynlerinin ikinci el dumanını inhaleden bebekler, ani bebek ölümü sendromu geliştirme riski taşımaktadır. Bu nedenle, doğumdan sonra sigara içme alışkanlığınızı devam ettirmemek veya en azından bebek varken sigara içmekten kaçınmak önemlidir.

Hamilelikte tütün kullanımı özeti...

Çeşitli nedenlerle, fetüsün tütün dumanına maruz kalması, sağlığı için tehlikelidir. Özetle, hamile bir kadın sigara içtiğinde veya başkasının içtiği sigaranın dumanını soluduğunda:
  • Bebeği birçok toksik maddeye maruz bırakır
  • Düşük ve erken doğum riskini artırır
  • Ani bebek ölümü sendromu ve çeşitli hastalıkların gelişimini teşvik eder
Bununla birlikte, sigara içen bir hamile kadın için sigarayı bırakmak veya tütün tüketimini azaltmak için asla geç değildir:
  • Sigarayı biraz azaltmak bile olumlu etkiler yaratabilir
  • Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk saatlerden itibaren fetüsün sağlık riskleri azalır
  • Kendi sağlığı daha iyi olacak ve bu sayede hamileliğin tadını daha çok çıkarabilecektir.

Sigara içen hamile kadın: laserOstop sigarayı bırakmanıza yardımcı olur

Eğer hamileliğiniz sırasında sigara içmeyi bırakmak istiyorsanız, unutmayın ki:

  • net bir eylem planı oluşturun
  • yakınlarınızdan destek isteyin
  • mümkünse e-sigaraları ve nikotin bazlı ikame ürünleri yasaklayın
  • jinekolog-obstetrik uzmanınızla uyumlu olarak hafif bırakma tekniklerine başvurun (laserOstop yöntemi hamileliğinizin 8. ayından sonra önerilmez)

Ve doğumdan sonra da bebeğinizin sağlığını korumak için dumanlı bir ortamdan kaçınmak önemlidir.

Hamile misin ve sigarayı bırakmak mı istiyorsun?

Neden doktorunuzun veya doğum uzmanınızın onayı ile laserOstop yöntemini denemiyorsunuz? Acısız ve yan etkisi olmadan, bebeğiniz için tehlike oluşturmadan, bu yöntem şimdiden binlerce sigara içicinin tek seferde sigarayı bırakmasına yardımcı oldu. O zaman, neden siz de denemiyorsunuz? Doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin ve size en yakın laserOstop merkezinde randevu alın.

Şimdi sigarayı Bırakın!

Size en yakın laserOstop® sigara bırakma merkezden online randevu alın!

Paylaş

Randevu Alın

Şimdi sigarayı Bırakın!

Size en yakın laserOstop® sigara bırakma merkezden online randevu alın!

2021'den itibaren gerçekleştirilen sigara bırakma işlemleri
+ 0
300'den fazla merkez Türkiye ve dünya genelinde
+ 0
Müşterilerimizin geri dönüşleri, Google'daki etkinliğimizi doğruluyor
+ 0

Yeni merkezler

Son Yazılar