Sigara kimyasal bileşenleri ve zararlı etkileri
Sigaralar, 4.000’den fazla farklı madde içeren gerçek bir kimyasal kokteyldir; bunların bazıları vücut için son derece tehlikelidir. Tütün bitkisinde doğal olarak bulunan pek çok kimyasal madde olmasına rağmen, diğerleri sigara içimi sırasında yanma ile ortaya çıkar. Ayrıca, sektördeki üreticiler çeşitli potansiyel olarak zararlı bileşenleri eklemekten çekinmezler. Sigaranın sağlık açısından en fazla sorun yaratan bileşenlerini keşfedin.
Sigara içinde doğal olarak bulunan kimyasal bileşenler
Tütün, diğer bitkiler gibi, hasat sonrası doğal olarak bulunan kimyasal moleküller içerir. Bunlar arasında şunlar bulunur.
Nikotin
Tütünün en bilinen kimyasal bileşiği şüphesiz ki nikotindir. Fiziksel açıdan vücut için özellikle tehlikeli olmasa da, sigaraya olan bağımlılıktan sorumludur. Beyin üzerinde ve sinir sisteminin bazı reseptörleri üzerinde etkili olarak, sizi bağımlı hale getiren unsurdur.
Yıllar içinde, tütün endüstrisinin üreticileri giderek daha yüksek nikotin oranına sahip sigaralar geliştirmiştir. Nikotin oranı yüksek olan bir marka içtiğinizde, bağımlılığınız da o kadar derinleşir.
Arsenik
Son derece toksik etkisi ile bilinen arsenik, örneğin fare zehrinde bulunan ünlü bir zehirdir. Eğer doğal tütün bitkileri bunu içermezse, zararlılara karşı korunmak için kullanılan insektisitler ve pestisitlere maruz kaldıklarında hızla bu maddeyi emebilirler. Organik tütün markası sayısı sınırlı olduğundan, genelde içtiğin sigaraların çoğu bunu içermektedir.
Tütünün yanması sonucu oluşan kimyasal bileşenler
Sigara içtiğimizde, ısı ve oksijenin birleşimi, tütün moleküllerini başka bileşenlere dönüştüren bir kimyasal reaksiyon yaratır. Bunlardan birçoğu sağlık için son derece tehlikeli ve potansiyel olarak kanserojen özellikler taşır.
Amonyak
Sigara dumanı, birçok temizleyici ve dezenfektanda bulunan bir kimyasal bileşik olan amonyak içerir. Amonyak, özellikle tehlikelidir ve vücutta nikotinin emilimini artırarak, sigara içenlerde bağımlılık riskini yükseltir.
Benzin
Uçucu bir madde olan benzen, benzin, bazı yapıştırıcı türleri ve birçok pestisit içinde bulunan bir moleküldür. Tütünün yakılması sırasında salınarak hücrelere girebilir ve DNA’yı değiştirebilir, tümörlerin gelişimini destekleyebilir.
Ulusal bir garanti
laserOstop® merkezleri, Türkiye genelinde ücretsiz destek sunmaktadır
Hizmetinizdeki Pratisyenler
Size kulak veren ve haftada 6 gün hizmet sunan müşteri hizmetleri
Kontrendikasyon olmadan
laserOstop® metodolojisi, her bireye uyum sağlayan ve kontraendikasyon içermeyen kişiselleştirilmiş bir protokoldür
Gizlilik ve mahremiyet
Tüm laserOstop® merkezlerimiz, tedavilerinizin gizliliğini koruyarak mahremiyetinizi sağlamayı taahhüt eder
Kadmiyum
Kadmiyum, çok toksik bir ağır metaldir. Genellikle bataryalarda veya araçların boyasında bulunur ve ciddi akciğer hasarına neden olur. Ayrıca, sigara içenlerin dişlerinde sarımsı bir renge neden olan ve tat ile koku duyusunun azalmasına yol açan bir maddeyi temsil eder. Sigara içilirken, berilyum, krom veya brom gibi diğer toksik metaller de oluşur.
Hidrojen siyanürü
Onun adı hemen zehiri çağrıştırıyor. Hidrojen siyanürü, tarım ilaçlarında ve plastiklerde yaygın olarak bulunur, ayrıca sigara dumanında da mevcuttur. Solunduğunda, solunum yollarında ciddi hasarlara yol açar ve bronşit enfeksiyonları riskini artırır.
Formaldehit
Formaldehit, yaygın olarak formalin olarak adlandırılır, son derece kanserojendir. Özellikle birçok lösemi vakasından sorumludur.
Katran
Asfalt, yol yüzeyinin ana bileşeni, tütünün yanması sırasında da salınır. Bir kez inhalasyon yapıldığında, akciğer alveollerinin duvarlarına yapışır ve oksijen ile karbondioksit değişimini engelleyen siyah tortular bırakır. Kanserojen olan bu madde, sigara içenlerin dişlerini de sarartır.
Karbon monoksit
Karbon monoksit, kırmızı kan hücrelerinin vücudun kaslarına ve organlarına oksijen taşımasını engeller. Bu madde, yangın dumanına veya kapalı bir alanda egzoz gazlarına maruz kalan bireylerde boğulmaya neden olur. Bu molekül, sigara içenlerin kalp, beyin ve kas sağlığı üzerinde ciddi etkiler yaratırken, hamile kadınların fetüsleri üzerinde de zararlıdır.
Azot dioksit
Sera etkisi oluşturan, tütünün yanmasıyla üretilen azot dioksit, akciğerlerde tahrişe neden olur. Bu durum, sigara içenlerin nefes almasını kısmen zorlaştırır ve uzun vadede fiziksel kapasitelerini sınırlar.
Sigara üreticileri tarafından eklenen kimyasallar
Stabilite, tat, tütünün hoş olmayan etkilerini azaltma (örneğin dumanın neden olduğu tahriş) veya koruma nedenleriyle, üreticiler sigaralara kimyasal maddeler eklemek zorundadır.
Bu bileşenlerin çoğunun sağlık üzerinde zararlı etkileri vardır. Hepsinden önemlisi, sigara içme deneyimini geliştirerek, sigara içme zevkini arttırırlar ve böylece bağımlılığı güçlendirirler. Ayrıca, yanma sonucu ortaya çıkan ısıya maruz kalmak, genellikle vücut için zararlı olan yeni kimyasal bileşiklerin oluşmasına yol açar.
Sigaranın kimyasal maddelerine son verin: sigarayı bırakın!
Toplamda, bir sigara yaktığınızda vücudunuza giren neredeyse 50 toksik madde bulunmaktadır. Dumanlarında bulunan bu maddeler, maruz kalanların da soluduğu için onlara da geçer. Tüketim sonrası ciddi sağlık sorunları riskiyle karşılaşmamak adına, sigarayı bırakmak acil bir gerekliliktir.
laserOstop® yöntemi, yan etkisiz ve kilo alımına neden olmadan sigarayı bırakmak için ultra etkili bir çözüm sunmaktadır. İlk seansta, tedaviden sonra Google’daki müşteri memnuniyet oranı neredeyse tamdır, oysa hipnoz, akupunktur ya da nikotin bantları gibi alternatifler yalnızca %40 civarında bir başarı oranına sahiptir. laserOstop® uzman merkezleri, Türkiye, İspanya, Fransa, İsviçre, Romanya, Belçika… gibi ülkelerde sigarayı bırakma arayışınızda size destek olmak için sizleri beklemektedir.